Chilipaprika

2015.12.13 09:41

Itt az advent, közeleg a Karácsony... és vele együtt a vizsgaidőszak is, ami valljuk be, kever némi ürömöt az örömbe... de erről majd a későbbikeben beszámolok. Ekkortájt az ember még megengedhet magának néha egy kis lazulást. Én is ezt tettem, készítettem forraltbort! :) Szerintem ez a remek ital csak chilipaprikával az igazi! De mitől olyan különleges ez a kis " csodabogyó"? 

 

 

Kinek ne lett volna már könnyfakasztóan kellemetlen afférja ezzel az ártalmatlannak tűnő zöldséggel? Szedjük most ízekre ezt a sok- sok szempontból különleges növényt!

… jó, talán az „ízekre” kifejezés kicsit túlzás, mivel a csípősségért felelős anyagot, ami nem más mint a kapszaicin, a kis pofázmányunkban nem az ízérző receptorainkon keresztül érzékeljük, hanem olyan fájdalomérző csatornákon, melyeket vanilloid receptoroknak becézünk. Így ha már a körülárkolt ízlelőbimbóink nem kerülnek eufórikus hangulatba a chilitől, akkor talán egyéb területeink nagyon is, ugyanis a kapszaicin krémbe dolgozva enyhíti az izületi gyulladást, az övsömört és sokak szerint az idegzsábát is.

De mégis, ki mondja meg, hogy mennyire erős a csípős? Nem is gondolnánk, hogy anno, egy Scoville Wilbur nevű furi bajusszal, hajszerkezettel, és rendkívül elálló fülekkel rendelkező fazon aki egyébként tehetséges gyógyszerésznek számított, arra adta a fejét, hogy a paprika csípősségének minősítésére kidolgoz egy tesztet. Ez valahogy úgy nézett ki, hogy a csoporttesztben résztvevők többségi szavazata alapján feljegyezte, hogy a cukorszirupban hányszoros hígítás hatására érezhető még a paprika csípőssége. …hát az igazat megvallva, én nem szívesen szopogatnék szabad időmben ilyen cukros-paprikás löttyöt, de minden esetre, Scoville talált néhány ilyen lelkes jelentkezőt, és az eredményekhez hozzárendelt egy skálát, ami 0-tól egészen 350 000ig ( ma már bővült a skála) méri a csípősséget. …én szíszegésben szoktam ugyanezt kifejezni, bár ez utóbbi nem olyan pontos és érzékletes.

Ha már a paprikánál tartunk, én sem mehetek el szó nélkül Szent- Györgyi Albert munkássága mellett, aki a szóbeszéd szerint, a feleségétől kapott vacsijának egyik alkotóelemét nem kívánta elfogyasztani… igen, ez volt a paprika, amit a laborjába menekített, és ott vizsgálva kiderült, hogy az egyik C-vitaminban leggazdagabb növényre bukkant! Nobel- díj és maxi respect Albert Bácsinak!

Ahogy fentebb már említettem, a chili gyógynövény szerepben is tetszeleghet és mint köztudott, fájdalomcsillapító hatása is van. Torokpanasz esetén szokták ajánlani, hogy egy csipet chilit vízben keverjünk el, és gargalizáljunk vele. Nemrégiben egy előadáson azt is hallottam, hogy fogyasztása cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott.

Sokan nem csak tüzes íze miatt kedvelik, hanem, mert fogyasztását követően endorfint termelünk, vagy közismertebb nevén „boldogság hormont”, aminek hatását talán mi nem is érzékeljük olyan erősnek, de a szervezetünk sosem feledkezik meg róla. Egy tál chili! Ez ez igazi Happy meal menu!